Gidsexperiment

Bij grotere onderzoeken die je zelf opzet is het verstandig om een gids-experiment te doen. Door een "test-experiment" kom je er eerder achter wat er allemaal fout gaat in je metingen. Hierdoor kan je reeks echte experimenten beter verlopen.

Doelen:

  • Ontdekken of je alle materialen wel hebt en of je genoeg kan meten. Mogelijk  moet je materialen bestellen waarvoor enige besteltijd nodig is. Overleg dit met je begeleiding.
  • Ontdekken of het wel lukt om te meten  wat je wilt gaan meten. Wellicht is het nodig om nauwkeurigere meetinstrumenten te gebruiken.
  • Ontdekken of je met de opstelling wel genoeg gegevens verzameld om een conclusie te kunnen trekken voor je onderzoeksvraag. Wellicht moet je meer variabelen meten; dat ontdek je door de berekeningen die mogelijk nodig zijn volledig uit te voeren naar aanleiding van je gids-experiment.
  • Ontdekken of er geen verstorende factoren zijn die het onmogelijk maken om te testen wat je met je experiment wilde doen. 

Voorbeelden:

  • Onderzoek naar invloed van licht op plantengroei.
    Plant zo snel mogelijk een paar zaadje om te kijken of de planten wel groeien, hoeveel tijd het nodig heeft en wat belemmerende factoren zijn (goede voeding, hoeveelheid water of groeit het plantje veel te traag?).
  • Onderzoek naar aerodynamische liftkracht op een vleugelmodel.
    Doe eerst wat metingen aan een simpel plankje met de ventilator en veerunster die je wilt gaan gebruiken. Lukt het om de kracht te meten? Dan zal dat met een geavenceerdere mooier afgewerkte vleugel ook wel werken.
  • Onderzoek naar de verschillende soorten vetten in een roomboter.
    Smelt een keer heel langzaam een blok boter om te kijken of er echt verschillende fracties in de boter zitten met verschillende smeltpunten. Ontdek of het met een pan, of au-bain, of in een oventje o.i.d. wel lukt. Test een keertje of het lukt om de vet-fracties te scheiden.
  • Ontwerp van een weerstation met behulp van een arduino.
    Sluit de belangrijkste sensor aan op de arduino en test of het lukt om iets van data binnen te krijgen op je sensor; mogelijk is het een combinatie die niet samengaat omdat bijvoorbeeld de voedingsspaning, de communicatiesnelheid, de resolutie of het bereik van de sensor niet handig is; of is er voor jouw laptop geen software beschikbaar die met de gebruikte arduino samenwerkt...

resultaat

Schrijf een kort verslagje met de resultaten die je met het gidsexperiment behaald hebt. Mocht je de meetgegevens nog verder kunnen verwerken, doe dat om te ontdekken of je genoeg meet en weet. Onderbouw je verslagje met een foto'tje of een ander meet resultaat wat je kan gebruiken. Wellicht is het mogelijk om je resultaat te vergelijken met "literatuur" of andere bekende experimenten om te controleren of je het goed uitgevoerd hebt.

  • Door: LEE, leerlaag: bovenbouw N-profiel
  • feb 23